Menu Sluiten

Wat is het verschil tussen vermiculiet of perliet?

verschil tussen perliet en vermiculiet

Duurzame korrels

Tegenwoordig worden duurzame korrels steeds vaker gebruikt in de isolatie. Dit ziet u voornamelijk terug bij kruipruimte isolatie. Bij deze methode worden de korrels aan schuimbeton toegevoegd om het beter te laten opschuimen. Dit verzorgd dat het een betere, meer luchtig samenstelling heeft. Maar wat is het verschil tussen vermiculiet en perliet? In dit artikel leggen we het uit!

verschil tussen perliet en vermiculiet

Wat is vermiculiet?

Vermiculiet word bij schuimbeton toegevoegd om het beter te laten opschuimen. Hierdoor ontstaat er meer luchtige structuur. Dit verhoogt de isolatiewaarde van de schuimbeton. Maar wat is het eigenlijk? Het is een minerale delfstof (een soort gesteente) die tijdens het verhitten allemaal tegelijk opgeblazen denk bijvoorbeeld aan een popcorn. Er ontstaat zo een zeer lichte korrel die over een groot vochthoudend vermogen beschikt. Dit vocht geeft het vermiculiet vervolgens weer langzaam af, waardoor het zeer geschikt is voor de isolatie, met name de kruipruimte.

Dit vochthoudend vermogen zorgt er namelijk voor dat enerzijds het water wordt vastgehouden en daardoor veel minder snel worden uitgedroogd, en anderzijds dat de isolatie structuur luchtig en luchtrijk blijft, waardoor schuimbeton isolatie makkelijk kan aanmaken. Daarom wordt vermiculiet vaak gebruikt als isolatie

Vermiculiet heeft heeft ook brandwerende en hittebestendige eigenschappen.

vermiculiet is te krijgen in de maten:

  • 0 -1,5 mm.
  • 0 - 3 mm.
  • 0 - 5 mm.
  • 0 - 10 mm.

wat is Perliet?

Perliet is een anorganische vulkanische gesteente. Als de korrels worden verhit dan verdampt de water uit de gesteente vormt er zeer kleine belletjes die groter word en zorg voor dat de perliet korrels enorm gaat groeien. Net als vermiculiet kunt u deze proces vergelijken met het maken van popcorn. Door het verhitten van de korrels kan het tot 20 keer in volume toenemen.

Het is ook net zoals vermiculiet een millieuvriendelijk product dat recyclebaar is en zeer licht van gewicht is. Voor de bouw  kan perliet ook goed worden gebruikt. Het is namelijk een duurzaam en goedkoop product dat brandwerend is en isolerende werking heeft.

Perliet komt ook voor in verschillende korrelgroottes:

verschil tussen perliet en vermiculiet

  • 0 - 1,0 mm.
  • 0 - 3,0 mm.
  • 0 - 6,5 mm.